Vorig verhaal Volgend verhaal
verhaal_1_web

Ouders aan zet voor
meer diversiteit in overleg

Samen met stad Genk zette Minderhedenforum met het project Changemakers in 2014 een traject op om ouderparticipatie in basisscholen te stimuleren.  Deelname van ouders met een migratieachtergrond aan ouderwerkingen in basisscholen is ook in Genk eerder beperkt, net zoals in andere Vlaamse steden. Dit terwijl betrokkenheid en deelname zeker bijdraagt aan de schoolloopbanen van kinderen.

Wederzijds begrip

Twaalf gedreven ouders met een migratieachtergrond en reeds deel uit makend van een oudercomité, werden uitgenodigd om samen na te denken.  Sinan Oguzcan (oudercomité Reinpad-Gelieren) was een van hen: “Ik vertegenwoordig de stem van een papa, maar ook van iemand die van vreemde origine is en opgegroeid in kansarmoede. Wederzijds begrip voor afkomst vind ik belangrijk en daarom wou ik graag deelnemen aan dit project.”  Ook voor Belgin Isleyen was haar Turkse achtergrond een belangrijk motivatie om in een oudercomité De Bladwijzer te stappen.

Samen met de andere ouders deelden ze hun ervaringen tijdens enkele ‘dialoogavonden’ en gingen op zoek naar manieren om ouderparticipatie te verhogen en te waarderen.

Ik merk dat door mijn betrokkenheid op school, mijn kinderen ook meer interesse in school krijgen Songul Tekin, De Reinpad

Bruikbare tips

“Uit de brainstormavonden zijn heel wat praktische tips voortgekomen”, aldus Tanja Van Schendel van oudercomité De Reinpad. “Zo is communicatie door het oudercomité een belangrijk thema. We raden ouderverenigingen aan hun werking op een originele manier kenbaar te maken aan het begin van het schooljaar en ook middelen zoals facebook, website of een simpele affiche in te zetten om ouders aan te spreken.”

Ook toegankelijkheid en structuur zijn belangrijk om ouders voor je te winnen, zo vinden de deelnemers. “Waarom niet uitnodigen voor een proefvergadering ? Zorg best ook voor een persoonlijke opvang en begeleiding voor de vergadering. Tijdens vergaderingen gebruik je best geen vakjargon of moeilijke taal” vult Sonja Cotza van oudercomité School met de Bijbel aan.

Meer toegankelijkheid? zorg voor  persoonlijke opvang en begeleiding. Sonja Cotza , School met de Bijbel

Het project Changemakers was alvast inspirerend voor heel wat oudercomités en andere Genkse overleg- en participatieorganen. Eind januari werd het project afgerond maar de dialoogavonden van de Changemakers blijven doorgaan.

Met dank aan de geëngageerde en gemotiveerde deelnemers aan de dialoogavonden die hun ervaringen deelden en tips gaven voor meer diversiteit in overleg op school: Sinan Oguzcan (De Reinpad-Gelieren), Sonja Cotza (School met de Bijbel),  Sahin Memmune, Songul Tekin, Tanja Beekhuyzen-Van Schendel, Andreas Marz (De Reinpad), Stan Mebis, Belgin Isleyen, Hakima Elghanfoud (De Bladwijzer)

bron foto: stad genk,
bron inhoud: stadsmagazine 3600, editie februari 2015

Reageer

 1. ludo hardeman - 06/12/2015 om 14:01

  lees ook ons gratis verteller boekje op http://www.oudersaanzet.nl met de titel ” geluk ben je zelf” relevante info, gratis en in jip en janneke taal over zelfredzaamheid en het behouden daarvan om gelukkig te blijven en bij een onbalans dit weer zelfstandig weten te hervinden.

  auteur

  ludo hardeman

 2. Katrijn Steyvers - 28/01/2015 om 08:11

  Het waren boeiende dialoogavonden met sterke, interessante en geëngageerde ouders! Ik heb veel bewondering voor hun inzet en betrokkenheid! Fijn dat de bijeenkomsten in de toekomst verdergezet zullen worden.
  Bedankt ouders en bedankt Stad Genk voor de fijne samenwerking!

 3. sonja cotza - 27/01/2015 om 21:18

  Het project changemakers was een avontuur vol verassingen, de betrokkenheid en het engagement dat hierdoor zichtbaar werd was schitterend. Een tip ivb met engagement aan scholen, is dat de communicatie tussen de ouders, de directie en de leerkrachten van groot belang zijn. Op een school kunnen de ouders (oudercomité, ouderwerking / groep), mits goede communicatie een meerwaarde zijn, een hulp voor leerkrachten en een voorbeeld voor de scholieren. Bij deze ook hoedje af voor Katrijn en haar collega’s die in dit project zoveel energie, passie en tijd hebben gestoken. Chapeau

 4. Bilgin Isleyen - 27/01/2015 om 20:56

  Als voorzitster van het oudercomité van De Bladwijzer ben ik fier op wat wij samen bereikt hebben op onze school, bij deze wil ik mijn sterke team bedanken! Duizend-en-éénmaal bedankt aan alle medewerkers aan het project Changemakers, vooral Katrijn Steyvers. Je hebt me altijd bijgestaan in mijn doen en handelen, bedankt voor je geduld. Mijn boodschap voor de samenleving is; iedereen is uniek en verschillend maar samen kunnen we werken om verschillen om te toveren in wederzijdse respect! “Probeer niemand te veranderen, pas je aan aan datgene wat anders is”

  You can make the change!
  Groetjes!

 5. johan boucneau - 27/01/2015 om 18:16

  Het was een genoegen hierrond te mogen samenwerken, met als die sterke betrokken ouders. Wordt ongetwijfeld (op maat en in overleg met de ouders) zelf vervolgd

css.php