Vorig verhaal Volgend verhaal
woozlandersfoto

Woozlanders

“Scheve blikken. Een handtas die stevig wordt vastgepakt wanneer jij binnenkomt. Iemand die op de tram recht staat en elders gaat zitten wanneer jij en je vrienden opstappen. De zoveelste politiecontrole. Je paspoort laten zien en de agent die met een blik op je paspoort je van onder tot boven monstert en minachtend vraagt: ‘Mijnheer is Belg?’.”

We schrijven Lokeren, het Waasland, een vroegdonkere avond in een volgepropt lokaaltje. Rond de tafel: jongeren van allerlei slag en origine die reageerden op een oproep om hun stem te laten horen. Wat willen ze kwijt? Dat ze het beu zijn. Dat wantrouwen, de vooroordelen, het racisme. Ze willen het anders.

“We wonen toch met z’n allen in hetzelfde Waasland? We dromen toch van dezelfde dingen: een lief, een job, een huis, een goed leven!?”

Onderschat ze niet. Deze jongeren weten wat ze willen geven en krijgen! Samira Wymeersch

Het licht gaat uit.

De jongens uit Lokeren oefenen hun ‘moves’, onder het strenge oog van Walid Ben Chikha. Geen pauze, eerst moet het goed zitten! De zaal ernaast schrijven gasten uit Sint-Niklaas hun lyrics neer. Radio aan, die beats moet je voelen. Oefenen, herschrijven! Een jongen uit Zele verbluft iedereen met zijn dans; een ander met zijn politieke inzichten in ogenschijnlijk simpele teksten.

We gaan op zoek naar beelden in Lokeren, Zele, Sint-Niklaas die ons een spiegel kunnen voorhouden: wat is de stad, de sfeer, hoe zijn de bewoners? Welke dingen willen we anders, hoe pakken we dat samen aan?

Met de hulp van professionals worden deze Changemakers groot. Ze gaan het podium op. Hun stem wordt gehoord. Hun boodschap wordt doorgegeven: Woozlanders willen samenleven in het Waasland – met respect voor elkaar.

Talent is er. De wil is er. Onderschat ze niet, deze jongeren uit het Waasland van Turkse, Marokkaanse, Tunesische, Iraanse, Afghaanse, Chileense, Nigeriaanse ouders of voorouders. Ze staan er en ze weten wat ze willen geven en krijgen: RESPECT!

– Samira Wymeersch

Reageer

css.php